Treceți la conținutul principal

Parchetul masiv cu probleme,rosturi între lamelele de parchet

 Când ne dorim un parchet masiv trebuie să știm că diferențele de temperatură influențează proprietățile lemnului. Se poate întâmpla și în cazul unui parchet vechi unde credem că este ajuns la echilibru din punct de vedere al uscării. Fenomenul se simte și la uși care nu se mai închid,apar rosturi sau crăpături între tăblii. În perioada de iarnă prin încălzirea locuințelor aerul este uscat iar lemnul va ceda din umiditatea lui,micsorandu-si volumul și apărând rosturile între lamele.

Umiditatea aerului în casă trebuie să fie între 45-60% iar a parchetului de 8-12% care se pot controla cu aparate de măsurat umiditatea cum ar fi stație meteo de cameră care are și higrometru împreună cu umidificatoare de cameră,mini umidificatoare,cu ultrasunete, umidificatoare pt calorifer din ceramica,inox sau plastic.

Primăvara când căldura din casă se oprește și umiditatea interioară se restabilește,parchetul revine la dimensiunile inițiale. De regulă nu trebuie să intervenim să umplem rosturile lamelelor de parchet pentru că atunci când va reveni la forma inițială,acest adaos de chit se va umfla, crăpa și ieși în afara parchetului.

Există și varianta de parchet cu spații între lamele permanente. Acestea sunt cele care necesită reparate prin raschetare,chituire și lăcuire. Ele pot apărea din mai multe motive: uscarea greșită a parchetului care prin procesul de fabricare,lemnul nu a fost suficient uscat în camerele de uscare înainte de prelucrare , lipsa aclimatizării înainte de montaj, montajul pe o sapă insuficient uscată sau montat într-o zonă expusă permanent la soare.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parchet care scârțâie,injectat, reparat fara a necesita scos si montat la loc

Soluția de injectare este varianta rapidă de a rezolva problema parchetului vechi care scârțâie și se mișcă. De cel puțin 12 ani am gândit și pus în practică această idee venind în ajutorul clienților. https://lovedeco.ro/reconditionare-parchet-lemn/ Without creak and without moving! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10209561513195285&id=1851162388 Scârțâie parchetul?,se mișcă?, rasina de reparatii este solutia salvatoare pentru lamelele de parchet care se misca,scârțâie sau goluri sub parchet. In unele situatii nu mai este nevoie sa scoatem parchetul si sa-l montam la loc ci doar sa injectam aceasta solutie si problema se rezolva. Procedeul se face inainte de a reconditiona parchetul din lemn masiv. Injectat, raschetat, chituit, lacuit, montat plinta  Reconditionat parchet de stejar vechi cu lac solvent  Injectat, raschetat, chituit, lacuit parchet de stejar ve

Lacuri pentru parchet,cum alegem lacul potrivit?

  Exista pe piata, sa spunem, trei variante de lac: ecologic, pe baza de solvent si uleiuri.                                                              -Lacul ecologic:fara miros,uscare rapida,pastreaza nuanta lemnului natur, nu formeaza pelicula pe parchet, evidentiind fibra lemnului. La cel profesional gasim trei variante, rezidential, de trafic pentru locuință si trafic pentru spatii comerciale care pot fi lucios, satinat, mat si extra mat.Se gasesc lacuri monocomponente sau bicomponente, de regula cel bicomponent,  solutie A+B,este un lac de trafic mediu sau intens, cu o rezistenta buna la abraziune.  -Lacul pe solvent:are miros care persista max. 30 de zile,formeaza pelicula pe parchet si de regula este lucios, la gama profesionala gasim si satinat sau mat. Uscarea este mai lenta, intre 2 si 6 ore,iar mobilierul se poate aseza la loc dupa 5-7 zile. Lacul pe solvent inchide nuanta lemnului, in special la parchetul de stejar vechi.Ca si lacul ecologic si la cel pe solvent gasim m

Parchet masiv lipit pe osb,restaurat

Am fost solicitat să repar un parchet umflat de la apă. La constatare am văzut că este lipit pe osb cu adeziv și acesta de pardoseală cu smoala. Problema era de la suportul din osb care se umflase și se deformase,parchetul de salcâm nu avea nimic. Am stabilit să scot parchetul,osb-ul și să curăț smoala. După care să montez parchetul cu un adeziv bicomponent direct pe sapă amorsata cu o rășină epoxidica,în felul acesta făcând și o hidroizolație între suport și parchet.