Treceți la conținutul principal

Îndrăgostește-te de parchetul masiv!

https://www.facebook.com/102429237804264/posts/209063823807471/

Tot ce trebuie să știi despre recondiționarea parchetului din lemn




Dacă ai norocul să locuiești într-o casă cu parchet din lemn masiv, dar nu mai arată chiar ca în zilele lui de glorie, nu te grăbi să îl înlocuiești. Alege un serviciu specializat în recondiționare de parchet și redă-i look-ul de altă dată.
Am întrebat un parchetar și iată tot ce trebuie să știi, de la ce criterii trebuie să respecte parchetul tău ca să mai poată fi recondiționat, la cât costă și de câte ori poți repeta procedeul.

Ce criterii trebuie să îndeplinească parchetul tău ca să mai poată fi salvat

Nu orice parchet din lemn poate fi salvat, dacă gradul de uzură e prea avansat, atunci va trebui să îl înlocuiești. Așa că dacă chemi un meșter parchetar, primul lucru pe care îl va face va fi să verifice stratul de uzură. „Un parchet masiv are 7 milimetri strat de uzură, care suportă până la șapte rașchetări”, spune Emil Gheorghe, parchetar și administrator al firmei AEM General Parchet.
Iar pentru că nu poți măsura din ochi și fără cunoștințe acest strat, cel mai bine ar fi să nu lași situația să se agraveze prea tare.

Când trebuie să apelezi la acest serviciu?

„Când parchetul este zgâriat, deteriorat, lamelele sunt distanțate și nu mai arată bine vizual, adică lipsește luciul, este înnegrit, bărcuit sau vălurit”, atunci este cazul să îl recondiționezi, explică specialistul.
Un alt motiv pentru care ar trebui să apelezi la un serviciu de recondiționare pentru parchet ar fi acela că dușumeaua scârțâie atunci când pășești prin anumite zone. „La un parchet vechi care se mișcă și scârțâie, rezolvarea rapidă și mai puțin costisitoare decât înlocuirea este injectarea”, explică Emil.

Pașii de recondiționare pentru parchet

Bineînțeles, un prim pas ar fi să eliberezi camera de mobilă, pentru ca meșterii să poată lucra. Apoi, începe procesul de șlefuire a parchetului, numită și rașchetare, cu un aparat cu discuri abrazive de diferite granulații ce îndepărtează stratul de uzură. Următorul pas este chituirea rosturilor, adică a spațiilor dintre lamelele de parchet, după care parchetul se mai rașchetează o dată. Ultima etapă este finisarea, adică aplicarea grundului și a lacului ce vor proteja parchetul în anii următori.
„Termenul de menținere al recondiționării parchetului depinde de nivelul calității materialelor alese, lacul să fie în concordanță cu traficul existent, de modul de întreținere. Perioada de menținere optimă în timp poate varia între 10-30 ani la spații rezidențiale iar la spații comerciale este de 3-6 ani”, explică parchetarul.

Cât costă procedura

„Prețurile se stabilesc în funcție de complexitatea lucrării și calitatea materialelor”, explică Emil Gheorghe. Mai exact, depinde în ce stare se află parchetul tău și cu ce materiale alegi să lucrezi. Însă pentru un calcul aproximativ, procedura de recondiționare pentru parchet poate costa între 45 și 100 lei pe metru pătrat, preț ce include manopera și materialele.

 De câte ori poți recondiționa parchetul

Parchetul din lemn masiv recondiționat profesional poate suporta până la șapte rașchetări, spune specialistul, însă parchetul stratificat suportă până la trei rașchetări. Și pentru că nu este tocmai ieftin să îți repari parchetul odată la câțiva ani, cel mai bine faci tot posibilul să îl protejezi.













Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Parchet care scârțâie,injectat, reparat fara a necesita scos si montat la loc

Soluția de injectare este varianta rapidă de a rezolva problema parchetului vechi care scârțâie și se mișcă. De cel puțin 12 ani am gândit și pus în practică această idee venind în ajutorul clienților. https://lovedeco.ro/reconditionare-parchet-lemn/ Without creak and without moving! https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10209561513195285&id=1851162388 Scârțâie parchetul?,se mișcă?, rasina de reparatii este solutia salvatoare pentru lamelele de parchet care se misca,scârțâie sau goluri sub parchet. In unele situatii nu mai este nevoie sa scoatem parchetul si sa-l montam la loc ci doar sa injectam aceasta solutie si problema se rezolva. Procedeul se face inainte de a reconditiona parchetul din lemn masiv. Injectat, raschetat, chituit, lacuit, montat plinta  Reconditionat parchet de stejar vechi cu lac solvent  Injectat, raschetat, chituit, lacuit parchet de stejar ve

Lacuri pentru parchet,cum alegem lacul potrivit?

  Exista pe piata, sa spunem, trei variante de lac: ecologic, pe baza de solvent si uleiuri.                                                              -Lacul ecologic:fara miros,uscare rapida,pastreaza nuanta lemnului natur, nu formeaza pelicula pe parchet, evidentiind fibra lemnului. La cel profesional gasim trei variante, rezidential, de trafic pentru locuință si trafic pentru spatii comerciale care pot fi lucios, satinat, mat si extra mat.Se gasesc lacuri monocomponente sau bicomponente, de regula cel bicomponent,  solutie A+B,este un lac de trafic mediu sau intens, cu o rezistenta buna la abraziune.  -Lacul pe solvent:are miros care persista max. 30 de zile,formeaza pelicula pe parchet si de regula este lucios, la gama profesionala gasim si satinat sau mat. Uscarea este mai lenta, intre 2 si 6 ore,iar mobilierul se poate aseza la loc dupa 5-7 zile. Lacul pe solvent inchide nuanta lemnului, in special la parchetul de stejar vechi.Ca si lacul ecologic si la cel pe solvent gasim m

Parchet masiv lipit pe osb,restaurat

Am fost solicitat să repar un parchet umflat de la apă. La constatare am văzut că este lipit pe osb cu adeziv și acesta de pardoseală cu smoala. Problema era de la suportul din osb care se umflase și se deformase,parchetul de salcâm nu avea nimic. Am stabilit să scot parchetul,osb-ul și să curăț smoala. După care să montez parchetul cu un adeziv bicomponent direct pe sapă amorsata cu o rășină epoxidica,în felul acesta făcând și o hidroizolație între suport și parchet.