Când ne dorim un parchet masiv trebuie să știm că diferențele de temperatură influențează proprietățile lemnului. Se poate întâmpla și în cazul unui parchet vechi unde credem că este ajuns la echilibru din punct de vedere al uscării. Fenomenul se simte și la uși care nu se mai închid,apar rosturi sau crăpături între tăblii. În perioada de iarnă prin încălzirea locuințelor aerul este uscat iar lemnul va ceda din umiditatea lui,micsorandu-si volumul și apărând rosturile între lamele.
Umiditatea aerului în casă trebuie să fie între 45-60% iar a parchetului de 8-12% care se pot controla cu aparate de măsurat umiditatea cum ar fi stație meteo de cameră care are și higrometru împreună cu umidificatoare de cameră,mini umidificatoare,cu ultrasunete, umidificatoare pt calorifer din ceramica,inox sau plastic.
Primăvara când căldura din casă se oprește și umiditatea interioară se restabilește,parchetul revine la dimensiunile inițiale. De regulă nu trebuie să intervenim să umplem rosturile lamelelor de parchet pentru că atunci când va reveni la forma inițială,acest adaos de chit se va umfla, crăpa și ieși în afara parchetului.
Există și varianta de parchet cu spații între lamele permanente. Acestea sunt cele care necesită reparate prin raschetare,chituire și lăcuire. Ele pot apărea din mai multe motive: uscarea greșită a parchetului care prin procesul de fabricare,lemnul nu a fost suficient uscat în camerele de uscare înainte de prelucrare , lipsa aclimatizării înainte de montaj, montajul pe o sapă insuficient uscată sau montat într-o zonă expusă permanent la soare.
Comentarii
Trimiteți un comentariu